PROLJEĆE LJETO ’24! Otkrij najvruće trendove ove sezone! PROVJERI >


Tenisice za trčanje po cesti, trail trčanje i šprinterice: top modeli poznatih brendova

žena trči šumskom stazom

Lako se zaraziti trčanjem. Ipak, malo veći izazov može biti pronalaženje odgovarajuće opreme, točnije – tenisica za trčanje koje će funkcionirati u različitim uvjetima. Dakle, kakve tenisice za trčanje vrijedi imati kako bi vam trening donio najviše koristi i zadovoljstva?

Otkrijte najpopularnije vrste tenisica za trčanje i saznajte za koje aktivnosti se nose.

SS 24

Urbane tenisice za trčanje su tenisice za trening prilagođene kretanju po tvrdim podlogama. Mnogi modeli spadaju u obje kategorije, ali tenisice za trčanje po cesti se odlikuju visokim stupnjem amortizacije. Pri odabiru se uzima u obzir težina trkača – što je veća, potrebna je veća amortizacija kako bi tenisice ispunile svoju ulogu.

tenisice za trčanje na asfaltu

Savjeti trenera trčanja

Hubert Duklanowski – entraîneur d’athlétisme
Hubert Duklanowski

Kod odabira urbanog prostora u kojem ćemo živjeti detalji su najvažniji – izbor tenisica u kojima ćemo ići u osvajanje tog prostora trebao bi izgledati jednako tako. Detalji su ključni!

Najvažnije je da stopala jačamo naizmjeničnim nošenjem različitih tenisica. Dva ili čak tri para tenisica različite amortizacije osnova su zahvaljujući kojoj će naši skočni zglobovi i naš lokomotorni sustav jačati na različite načine. Nošenjem nekoliko pari, ostvarujemo prednost jer omogućujemo tijelu odmor. Na taj način omogućit ćemo si dulje uživanje u zdravlju, a obuća će se na taj način moći regenerirati. Da, da – i tenisice trebaju malo oduška.

Najvažnije je da u kolekciji imamo tenisice koje nam se sviđaju, kako bismo za njima uvijek rado posezali.  Također je važno da imaju odgovarajuću amortizaciju, temelj za izvanrednu brzinu, jer cilj svakoga od nas je prijeći najdražu rutu našeg voljenog grada u lijepom, snažnom, gipkom i rekordnom tempu.

Uvijek vrijedi težiti savršenstvu, stoga ključni element treninga – tenisice za trčanje potražite  kod stručnjaka na ecipele.hr.

Ne zaboravite na vježbe za stopala. Koje preporučujem?

– S trakama za vježbanje: 2-3 vježbe, 6-8 ponavljanja, 2-4 serije, jednom tjedno.

– Prije i poslije svakog treninga masirajte se lopticom, npr. teniskom/golf lopticom, koja će stimulirati živčani sustav.

– Bosonogi kratki ciklusi na travi – krećemo s hodanjem drugačijim tempom, npr. 50 m polako, 50 m brzo x 4.

Kada raditi ove vježbe? Nakon trkačkog dijela. Za početak je dovoljno jednom tjedno. Jamčim da će se osjećaj mišića odmah vratiti.

Tenisice su važan dodatak, ali još uvijek samo dodatak. Zapamtite: snažno stopalo je oslonac za trčanje, a tenisica savršena nadopuna – posljednja karika.

Puno uspjeha!

Ako u opisu određenog modela ne pronalazite podatak o maksimalnoj težini korisnika, potražite tenisice čija je osnovna karakteristika dobra amortizacija. Vrijedna smjernica može biti drop, odnosno pad potplata između pete i prstiju – kod tenisica za trčanje je veći. Obično veći drop od oko 10-12 mm ujedno znači i bolju amortizaciju.

adidas

Odabirom adidas tenisica za trčanje po cesti možete biti sigurni da će vaš trening biti plodan i prije svega siguran. ADIDAS ADIZERO SL RUNNING SHOES, opremljene modernim Lightstrike i Lightstrike Pro sustavima amortizacije, olakšat će trkačima održavanje učinkovitosti na velikim udaljenostima i poboljšati koncentraciju na svakom koraku. Inspirirana trkačima diljem svijeta, adidas Adizero linija opremljena je ključnim elementima koji pružaju ravnotežu između stabilnosti, izdržljivosti i amortizacije.

adidas tenisice za trčanje na asfaltu

Asics

Asics Dynablast 3 tenisice iz Asics Performance kolekcije stvorene su za trčanje po tvrdim stazama. Pružaju izuzetnu udobnost za zglobove gležnja i koljena, tijekom treninga vani ili u sportskoj dvorani. Izrađene od mekog materijala, bolje pristaju stopalu, povećavaju udobnost i jamče prozračnost. Pjena FlyteFoam Blast koja odlikuje ovaj model jamči visoku amortizaciju i dinamičan odskok tijekom trčanja.

asics tenisice za trčanje na asfaltu

Mizuno

Tenisice Wave Skyrise 3 japanskog brenda Mizuno karakterizira iznimna mekoća pojačana u području palca. Gornjište izrađeno od AirMesh mreže podsjeća na sintetičko pletivo, pruža udobnost pri trčanju po asfaltnim površinama, a debeli potplat od Mizuno Enerzy pjene zaslužan je za vrlo visok stupanj amortizacije. Osim toga, gazni sloj tenisice opremljen je X10 gumom koja se nalazi samo na strateškim mjestima na peti, što značajno povećava fleksibilnost.

Ako ste umorni od treniranja u urbanim sredinama ili samo želite uživati ​​u aktivnosti u prirodi, tenisice za trail trčanje će vam dobro doći. Kod njih je čvrst potplat važniji od amortizacije. On omogućuje odgovarajuće prianjanje na šumskim ili planinskim stazama, olakšava kretanje po neravnim površinama i sprječava klizanje. Dobre tenisice za trail trčanje imaju i ojačano gornjište, pa ako planirate redovito ići na trail trčanje, ovaj model će biti dobra investicija.

Muškarac trči u prirodi na neravnom terenu u tenisicama za trail trčanje.

adidas

Tenisice za trail trčanje Terrex Agravic Flow 2 od vodećeg brenda adidas dizajnirane su posebno za brdske staze. Isprobane i testirane od strane stručnjaka za trail trčanje, imaju čvrstu zaštitu i laganu amortizaciju. Posebno dizajnirano mrežasto gornjišteosigurava prozračnost tijekom trčanja i otporno je na habanje. Vanjski dio potplata dolazi s posebnim utorima na gazištu te pruža prianjanje u svim uvjetima zahvaljujući Continental™ tehnologii pomoću koje je izrađen.

Pripremate se za trčanje po izrazito blatnim površinama? Tenisice adidas Terrex Agravic Flow 2 Gtx GORE-TEX otporne su na teške vremenske uvjete, jer zahvaljujući prozračnoj membrani ne propuštaju vlagu. Za vašu sigurnost pobrinut će se i Lightstrike sustav amortizacije, koji podržava brzinu i agilnost na neravnom, blatnjavom terenu.

Salomon

Salomon tenisice za trail trčanje ispunit će očekivanja i najiskusnijih trkača. Model Speedcross 6, posebno dizajniran za trail rute, lagan je, pruža izvrstan prianjanje na tlu, a istovremeno brže odbacuje blato. Gornjište je izrađeno od uske mreže koja sprječava da kamenčići i zemlja uđu između stopala i gazišta.

Planirate li rutu po mokrim i neravnim površinama, odaberite model Supercross 4 Gtx W GORE-TEX koji će zahvaljujući specijaliziranoj membrani vaša stopala održati suhima.

New Balance

Imajući na umu ljubitelje trail trčanja, New Balance je dizajnirao model Fresh Foam Hierro v7 koji prolazi test i na najzahtjevnijim terenima. Prikupio je mnogo obožavatelja zahvaljujući novoj, ultra-laganoj težini, koja značajno utječe na brzinu i udobnost trčanja. Tenisice za trčanje New Balance Hierro v7 spajaju izvanrednu amortizaciju i nevjerojatno prianjanje, što omogućuje potplat Vibram Megarip.

Asics

Asics tenisice, točnije model Gel Sonoma 7, zahvaljujući posebnom gazištu za kretanje na terenu, pružaju izvrsno prianjanje. Štoviše, zahvaljujući međupotplatu koji je u potpunosti izrađen s AMPLIFOAM™ tehnologijom, ova obuća jamči iznimnu udobnost pri trčanju na neravnim površinama. S druge strane, u području stražnjeg dijela stopala koristi se GEL™ tehnologija koja osigurava mekši udar stopala o tlo.

Tenisice za trening su klasičan, a ujedno i najuniverzalniji model tenisica za trčanje, namijenjen početnicima i naprednima. Pokazuju se posebno dobrim tijekom dnevnih, nešto dužih, ali ne baš brzih treninga. Prikladne su za trčanje na tvrdim površinama, osiguravaju optimalnu udobnost i smanjuju rizik od ozljeda.

Muškarac i žena rade pripreme za trčanje u tenisicama za trening.

Tenisice za trening imaju prilično masivnu konstrukciju, deblji potplat i opremljene su sustavima za podršku i stabilizaciju. Zahvaljujući tome obuća apsorbira udarce i ublažava udarce o tlo te tako smanjuje opterećenje zglobova. Međutim, stupanj amortizacije treba prilagoditi, uzimajući u obzir tip stopala. Imate li neutralno, pronacijsko ili supinacijsko stopalo saznajte u člancima o izboru ženskih tenisica za trčanje i muških tenisica za trčanje.

PAŽNJA!

Kada kupujete tenisice za trčanje, odaberite veličinu koji će vam pružiti 0,5-1 cm komotnosti. Tijekom vježbanja stopala otiču pa će malo veća obuća spriječiti nastajanje kurjeg oka ili žuljeva.

Šprinterice su potpuno drugačije od tenisica za trening. Dugoročno gledano, neće položiti ispit tijekom svakodnevnog dugog trčanja, ali su nezamjenjive tijekom dinamičnog treninga ili natjecanja. Ovi modeli su lakši, mekši i bolje prianjaju, dok su sustavi amortizacije i imobilizacije svedeni na minimum.

Prikazana je osoba u šprintericama koja je zauzela startnu poziciju za trčanje na atletskoj stazi.

Šprinterice su tenisice za trčanje koje pružaju bolju trkačku dinamiku pa će ih posebno cijeniti iskusni trkači kojima je stalo do vrhunskih rezultata. No, ne biste ih trebali koristiti za svakodnevni trening, jer ne samo da vam neće jamčiti odgovarajuću amortizaciju, već će se i brže istrošiti.

Iako moderne tehnologije koje se koriste u izradi tenisica za trčanje ne mogu zamijeniti trening, mogu ga učiniti ugodnijim, jednostavnijim i prije svega sigurnijim. Provjerite koje tenisice za trčanje smo pripremili za vas na ecipele.hr i pronađite model koji najbolje zadovoljava vaš sportski apetit. Želimo vam puno uspjeha na trčanju!

Izvorni tekst članka preveden je i prilagođen potrebama bloga ecipele.hr.
Prijavi se na naš newsletter i...Preuzmi popust od 60 kn za svoju prvu kupovinu!*
Potraži u trgovini
ruksak, koferi, kofer, kućne papuče, ruksaci, cizme, vojne čizme, new balance 327, tenisice za nogomet, dr martens, torbe, nike air force, skechers akcija, carpisa, etui za kartice, putni koferi, roberto, muške tenisice, salonke, mokasinke, carpisa hrvatska

Kako bismo pružali usluge na najvišoj razini na našoj web stranici koristimo kolačiće i sličnu tehnologiju. To nam omogućuju da osiguramo ispravan rad naše web stranice, njezinu sigurnost i provedbu njezinih osnovnih funkcija. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close